In principe heeft u maar 3 behandelingen nodig om van uw pijnklachten af te komen!
Tennisarm/tenniselleboog
Anders dan de naam doet geloven, ontstaat een tennisarm/tenniselleboog niet altijd door het beoefenen van tennis. Er is sprake van een tennisarm als de plek waar de onderarmspieren aan de elleboog vastzitten, geïrriteerd is. Dit plekje noemen we de buitenste elleboogknobbel. Een tennisarm veroorzaakt pijnklachten bij het dichtknijpen van de hand, de pols naar achteren buigen en de onderarm naar buiten draaien. De pijn zit op of rondom de buitenste elleboogknobbel en kan uitstralen in de onderarm. Deze uitstralende pijn wordt als zeer vervelend ervaren, de typische pijnklachten zijn zeer herkenbaar. Een tennisarm is ook wel bekend onder de naam epicondylitis lateralis.
Wat is een tennisarm?
Een tennisarm is een steriele (niet bacteriële) ontsteking aan de buitenkant van uw elleboog, aan de aanhechtingen van de pees aan het bot (buitenste botuitsteeksel van de bovenarm). De ontsteking treedt op als reactie op bijvoorbeeld irritatie door overbelasting of het niet juist uitvoeren van steeds herhalende bewegingen. Er ontstaan één of meer kleine scheurtjes ter hoogte van de oorsprong van de spier bij de elleboog. Hierdoor wordt littekenweefsel gevormd wat uiteindelijk voor pijnklachten zorgt. Het kan langdurig pijnlijk aanvoelen, in sommige gevallen kunnen de klachten vanzelf verdwijnen, maar vaak is een behandeling aan de tennisarm of tenniselleboog nodig.
Pijnklachten tennisarm
De meest voorkomende pijnklachten zijn:
- Pijnklachten aan de buitenzijde van de elleboog;
- Soms uitstraling naar onderarm, pols en hand;
- Verlies van kracht en evt. coördinatie stoornissen;
Herkent u bovenstaande pijnklachten, maar twijfelt u of er sprake is van een tennisarm? Op de volgende manier kunt u dat zelf eenvoudig testen: De pijnklachten bij een tennisarm treden op als de strekspieren van de pols en hand worden aangespannen, bijvoorbeeld bij het geven van een hand of wanneer u iets bovenhands op wilt pakken (bijv. met je vingertoppen een volle fles oppakken).
Behandeling tennisarm
Door het toepassen van een speciale manuele techniek kunnen de verklevingen die ontstaan zijn door littekenweefsel, opgeheven worden. De chiropractor adviseert u om zoveel mogelijk gewoon te blijven bewegen, sporten en werken. Door het blijven bewegen herstellen de spierweefsels zich sneller en treden er geen nieuwe verklevingen op. Lees hier meer over de hersteltijd van een tennisarm.
Tennisarm klachten gaan vaak gepaard met nek-, schouder en/of rugklachten. Om een optimaal resultaat te behalen wordt de behandeling dan uitgebreid met het losmaken van de nek-, schouders en rug. Ook pijn aan de buitenkant van de arm is iets wat veel mensen ervaren.
Hoewel door de huisarts vaak pijnstillers worden voorgeschreven en 'rust houden' wordt geadviseerd, geneest een tennisarm doorgaans niet vanzelf. Het probleem zit immers in de zenuwen en pezen en die worden van nature nauwelijks doorbloed. Die doorbloeding is weer nodig om het ontstoken weefsel van bouwstoffen en zuurstof te voorzien. De chiropractor pakt de bron van uw pijnklachten aan en kan door middel van een speciale techniek de doorbloeding stimuleren en de klachten wegnemen.
Wat kun je zelf doen aan een tennisarm?
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om zelf van je tennisarm af te komen. Het belangrijkste is dat u uw arm de tijd geeft die hij nodig heeft om te genezen. Dit betekent dat u uw arm zo veel mogelijk moet laten rusten en dat u activiteiten die pijn veroorzaken moet vermijden. Bijvoorbeeld geen objecten meer bovenhands oppakken.
U kunt ook proberen een koud kompres op uw arm te gebruiken om de ontsteking te helpen verminderen. U kunt ook vrij verkrijgbare pijnstillers nemen om de pijn te verlichten. Als uw tenniselleboog niet verbetert met rust en tijd, moet u misschien medische hulp zoeken.
Rust is de sleutel tot het herstel van een tennisarm. Dit betekent dat u activiteiten die pijn veroorzaken moet vermijden en uw arm zo veel mogelijk rust moet gunnen. Het wordt immers veroorzaakt doordat er teveel belasting ontstaat.
Wat zijn de oorzaken van een tennisarm?
Over het algemeen zien we dat een tennisarm vaak een aantal verschillende oorzaken kan hebben. Hoewel de term misschien doet denken dat dit alleen veroorzaakt kan worden door tennis, is dit zeker niet het geval. Ook mensen met zwaar lichamelijk werk hebben hier vaak last van. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schilders of andere beroepen in de bouw. Door een te zware en lange overbelasting van de spieren en pezen kun je last krijgen. De laterale epicondyl is de plaats waar je pezen aanhechten aan het bod, deze veroorzaken de klachten in veel gevallen. Een tennisarm komt dan ook vaak voort vanuit herhaaldelijk dezelfde bewegingen. Wanneer je een langdurige trek gevoelens ervaart, is de kans groot dat je een behandeling nodig hebt. Indien je dit niet doet kun je vervelende bijwerkingen ervaren. Bijvoorbeeld pijn aan de buitenkant van de elleboog, of moeite hebben met volledig strekken.
Hoe kan ik een tenniselleboog voorkomen?
Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om een tennisarm te helpen voorkomen. Ten eerste moet u ervoor zorgen dat u uw arm opwarmt voordat u gaat sporten of een andere activiteit gaat doen. U moet ook het juiste materiaal gebruiken, dus geen objecten/voorwerpen gebruiken die te belastend voor u zijn. Zorg ervoor dat u pauzes inlast tijdens lange perioden van activiteit en vermijd overbelasting van uw arm. Wanneer u door beweging pijn ervaart, is het verstandig rustig aan te doen. U kunt bij ons terecht voor een lichamelijk onderzoek om de oorzaak te achterhalen wanneer pijn in de arm of elleboog optreedt.
Wat zijn de symptomen van een tennisarm?
In de meeste gevallen zul je vooral pijn en een irritatie voelen aan de zijkant van uw elleboog. Ook kan het zijn dat de pijn uitstraalt naar de onderarm, hand en pols. Het deel waar u pijn heeft kan warm aanvoelen, rood zijn en opgezwollen raken. Verder kan het zijn dat je kracht verliest, het is bijvoorbeeld lastiger om uw hand dicht te knijpen of om de pols te draaien. In de meeste gevallen zult u hier geen last van hebben, maar bij ernstige gevallen kan dit voor komen.
Wat is het verschil tussen een tennisarm en tenniselleboog?
Vaak horen we de term tennisarm en tenniselleboog door elkaar gebruikt worden. Veel mensen denken dat hier een verschil in zit maar dit is niet het geval. Een tennisarm en tenniselleboog is eigenlijk hetzelfde. Doordat veel mensen last hebben van klachten aan de elleboog wordt regelmatig de term tenniselleboog gebruikt. Medisch gezien zit er geen verschil tussen deze twee benamingen.
Hoelang duurt het herstel van een tennisarm?
Er zijn een aantal fasen die je doorloopt als je last hebt van een tennisarm (epicondylitis lateralis). Het eerste stadium is het acute stadium, dat meestal een paar weken duurt. Het tweede stadium is het subacute stadium, dat tot zes maanden kan duren. Het laatste stadium is het chronische stadium, dat vele jaren kan duren. Hoe lang het duurt om deze verschillende stadia te doorlopen, verschilt van persoon tot persoon. In het algemeen, hoe ernstiger de symptomen van uw tenniselleboog zijn, hoe langer het herstel duurt. Het is verstandig om de juiste tennisarm oefeningen te doen om het herstel te bevorderen. De een is na een half jaar van de klachten af en de ander pas na langere tijd. Door in ieder geval een aantal weken of aantal maanden te behandelen, kun je het proces versnellen. U kunt contact opnemen voor passend advies!
Contact opnemen voor meer informatie over de behandeling?
Wilt u weten of wij u van uw klachten af kunnen helpen of hoe de pijn in uw tennisarm ontstaat? Bel ons voor meer informatie of om een afspraak te maken!
BEL 015 310 0606
Uw gezondheidsproblemen zijn misschien makkelijker op te lossen dan u denkt!